Audiation Dan Pembelajaran

Published on: Jul 02 2013

Kanak-kanak Muzik – Audiation Dan Pembelajaran

Satu blok bangunan penting untuk belajar kemahiran muzik dan konsep adalah audiation. Anda mungkin biasa dengan pendengaran dalaman panjang. The audiation panjang (pendengaran dalaman muzik atau mendengar muzik senyap) telah dicipta oleh penyelidik pendidikan muzik Edwin E. Gordon.

Audiation adalah istilah Gordon untuk mendengar muzik dalam minda dengan kefahaman. Ia adalah proses pemikiran muzik dan memahami muzik dalam minda. Gordon menerangkan audiation sebagai asas musicianship.

Audiation adalah proses mental pendengaran dan memahami muzik, walaupun tiada bunyi fizikal hadir. Ia adalah satu proses kognitif otak yang memberi makna kepada bunyi muzik. Pada dasarnya, audiation muzik adalah mirip kepada berfikir dalam bahasa, sebagaimana yang dikatakan oleh Edwin E. Gordon

Mary Ellen Pinzino menyatakan bahawa audiation adalah cara untuk mengetahui dalam melodi dan irama. Ia adalah sifat manusia yang unik di luar alam perkataan. Untuk audiate adalah untuk “berfikir” muzik, tetapi dalam melodi dan irama bukannya dalam kata-kata. Audiation adalah satu lagi cara untuk mengetahui. Audiation adalah imaginasi muzik. Ia adalah muzik buatan manusia minda. Ia adalah fantasi bunyi yang menyediakan rangka kerja untuk memahami muzik kita mendengar, muzik kita melaksanakan, dan muzik yang kita membaca dan menulis.

Audiation adalah satu proses. Ia adalah pembinaan makna dalam muzik atau lagu kanak-kanak. Ia adalah proses memberi makna muzik muzik yang kita dengar, melaksanakan, membaca, dan menulis. Sama seperti pemikiran adalah penting untuk bercakap, mendengar, membaca, dan menulis bahasa, audiation adalah penting kepada prestasi merdu dan berirama, mendengar muzik, membaca, dan menulis. Audiation adalah seluruh celik muzik, sebagaimana yang dikatakan oleh Mary Ellen Pinzino

Audiation atau pendengaran dalaman berlaku apabila kita “senyap mendengar” dan memberi makna kepada muzik tanpa bunyi, iaitu memikirkan melodi, bertepuk tangan corak irama dari lagu sambil berfikir melodi. Pembangunan audiation adalah asas dan tidak ternilai dalam membina semua kemahiran muzik. Kita harus sentiasa berusaha untuk memupuk audiation rentak dan corak yg mempergunakan gaya suara, garisan melodi, dan frasa. Audiation mesti menjadi langkah pertama dalam pengalaman muzik seseorang sebelum notasi memperkenalkan, dan lain-lain aspek teori muzik.

Cuba latihan ini mengalami audiation atau pendengaran dalaman. Senyap berfikir melodi “Mary Had a Little Lamb.” Adakah anda berfikir satu nota pada satu masa? Atau adakah anda berfikir kumpulan nota. Adakah anda dalaman mendengar nota sebagai corak?

Kami melakukan perkara yang sama apabila kita senyap mendengar bahasa. Kita mendengar kata-kata, tidak surat pada satu masa. Lebih banyak perkataan yang kita ada dalam perbendaharaan kata kita, lebih baik kita mendengar dan memahami makna apa yang kita pendengaran. Sama seperti kita memberi makna kepada bahasa, kita mesti memberi makna kepada muzik melalui corak yang berkaitan nada dan irama. Begitu juga, corak yang lebih yg mempergunakan gaya suara dan irama yang kita ada dalam perbendaharaan kata muzik kita, lebih baik kita akan mendengar dan memahami makna muzik. Untuk membantu kanak-kanak atau pelajar anda membangunkan muzik mendengar dan bertutur kosa kata, mempunyai anak yang mendengar dan bergerak ke pelbagai lagu. Menjemput mereka untuk menyanyi melodi yang berbeza.

Ia adalah sangat penting untuk membangunkan audiation atau pendengaran dalaman dan kemahiran mendengar dalam tahun-tahun awal kehidupan kanak-kanak. Apa hadiah yang kuat dan asas muzik untuk memberi kanak-kanak.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Sorry, the comment form is closed at this time.